Planul de sacrificare a elefanților din Zimbabwe stârnește dezbaterile | Mediu inconjurator Stiri Reale

Harare, Zimbabwe – Populația de elefanți africani a scăzut periculos – dar nu în Zimbabwe.

Autoritățile din țara sud-africană estimează că numărul mamiferelor sale mamut se ridică în prezent la puțin peste 100.000 – în creștere față de 84.000 în 2014, când a fost efectuat ultimul recensământ – pentru o capacitate de încărcare de aproximativ 45.000.

Excedentul a determinat guvernul în ultimele săptămâni să analizeze uciderea în masă a elefanților – ceea ce a făcut ultima dată țara în 1988 – ca opțiune de control al populației pentru a proteja alte animale sălbatice, precum și vegetația țării.

„Suntem suprapopulați când vine vorba de elefanți în această țară”, a declarat pentru Al Jazeera Tinashe Farawo, purtătorul de cuvânt al Zimbabwe Parks and Wildlife Authority (ZimParks).

Autoritățile mențin creșterea populației de elefanți care prezintă un risc pentru alte animale, provocând distrugerea habitatului și, de asemenea, a dus la o creștere a cazurilor de interacțiune periculoasă om-faună, cu zeci de decese raportate în ultimii ani.

„Avem vulturi care se reproduc în copaci. Vulturii nu se mai reproduc în Hwange (Parcul Național); s-au mutat în alte locuri pentru că elefanții au obiceiul de a doborî copaci ”, a spus Farawo.

El a menționat că planul este încă în „etapele sale formative” și că o decizie finală nu a fost încă luată, dar a subliniat că tăierea este permisă de legile Zimbabwe.

Parcul Național Hwange din vestul Zimbabwe are o populație de elefanți de cel puțin 45.000 [File: Philimon Bulawayo/Reuters]

Dar Centrul pentru Guvernarea Resurselor Naturale (CNRG), un caine de supraveghere pentru mediu și drepturile omului din Zimbabwe care documentează braconajul, s-a opus planului.

„Cullingul va duce în cele din urmă la dispariția acestor elefanți”, a declarat purtătorul de cuvânt Simiso Mlevu pentru Al Jazeera.

„Acesta este doar începutul”, a spus el. „Foarte curând vom fi obligați să călătorim în alte țări doar pentru a vedea un elefant.”

La începutul acestui an, Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) a enumerat elefantul pădurii africane drept „pe cale de dispariție critică” și elefantul de savană africană ca „pe cale de dispariție”, citând o creștere a braconajului și pierderea habitatului pentru numărul în scădere.

Conform ultimelor evaluări ale grupului elvețian, numărul elefanților de pădure africani a scăzut cu peste 86 la sută pe o perioadă de 31 de ani. Între timp, populația de elefanți africani de savană a scăzut cu cel puțin 60 la sută în ultima jumătate de secol.

Zimbabwe are a doua cea mai mare populație de elefanți a continentului după Botswana, care se mândrește cu aproximativ o treime din cei 415.000 de elefanți rămași din Africa.

Alte optiuni

Pe lângă sacrificare, o altă opțiune luată în considerare de autoritățile din Zimbabwe este mutarea elefanților din zonele cu o populație ridicată. Dar ambele sunt îngreunate de lipsa de fonduri, a spus Farawo.

„Este un proces costisitor și acum nu avem bani”, a adăugat el. „În 2018, am mutat 100 de elefanți, iar exercițiul ne-a costat 400.000 de dolari.”

Farawo a declarat că ZimParks, un organism guvernamental, necesită cel puțin 25 de milioane de dolari anual pentru operațiunile sale. Însă organismul nu a primit niciun fel de finanțare din partea guvernului din Zimbabwe, care a încasat banii din 2001.

Farawo a spus că organizația sa are nevoie de venituri pentru conservarea elefanților, dar finanțele sale au avut un mare succes în 2020, deoarece pandemia de coronavirus a afectat grav industria turistică a țării.

La sfârșitul lunii aprilie, Zimbabwe a declarat că intenționează să vândă licențe de vânătoare pentru a ucide 500 de elefanți pentru a genera venituri. Vânătorii de trofee sunt așteptați să plătească între 10.000 și 70.000 de dolari, în funcție de mărimea elefantului.

Cota de vânătoare de 500 de elefanți, care este separată de planul de sacrificare, este permisă de Convenția privind comerțul internațional cu specii pe cale de dispariție a faunei și florei sălbatice (CITES), potrivit Farawo, care a spus că „elefanții trebuie să plătească pentru întreținerea lor” .

„Și elefanții trebuie să aibă grijă de ei înșiși, așa că trebuie să ni se permită să facem comerț pentru ca acest lucru să se întâmple”, a spus Farawo.

„[This] înseamnă că trebuie să se genereze bani, veniturile provenind din elefanți. În prezent, turismul este mort, așa că oamenii nu vin să vadă elefanții. ”

Însă Mlevu, de la CNRG, a spus că eliminarea ar afecta turismul – o poziție repetată de John Robertson, un proeminent economist zimbabwean.

„Aceasta provoacă daune grave asupra faunei sălbatice”, a spus Robertson pentru Al Jazeera. „Pierderea vieții sălbatice reduce, de asemenea, perspectivele turismului, pe care țara se bazează foarte mult”.

Audrey Delsink, directorul faunei sălbatice al Humane Society International / Africa, a declarat că uciderea elefanților are „un efect traumatic asupra populației rămase”. Ea a spus că din acest motiv autoritățile din Africa de Sud folosesc contracepția ca opțiune de control al populației.

Observând că 76 la sută din populațiile de elefanți din Africa trec granițele, Delsink i-a spus lui Al Jazeera: „Acțiunile de gestionare întreprinse la o scară incorectă pot avea consecințe masive și efecte de ondulare care se extind mult dincolo de zona, zona sau populația vizată.

„Prin urmare, alegerile de management din Zimbabwe ar putea avea consecințe devastatoare pentru elefanții trecători. Situația din Zimbabwe pare să nu se refere atât la numărul de elefanți în sine, cât mai degrabă la finanțarea autorității de gestionare – elefanții sunt pur și simplu un mijloc în acest scop ”.

.

Sursa